Laura van Geest nieuwe voorzitter Financieel Expertise Centrum

Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), is op 26 november 2020 gestart als  voorzitter van het Financieel Expertise Centrum (FEC). Van Geest volgt hiermee Frank Elderson op die vanaf 1 november 2016 voorzitter was. Laura van Geest is sinds 1 februari 2020 bestuursvoorzitter van de AFM.

Het FEC-samenwerkingsverband bestaat uit Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Nederlandsche Bank (DNB) de Belastingdienst, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Nationale Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Financial Intelligence Unit (FIU) en heeft als doel het versterken van de integriteit in de financiële sector. Sinds 2013 werkt het FEC samen met de banken en neemt ook de NVB deel aan de publiek private samenwerking.

Het bestuur van het FEC wordt gevormd door de FEC-raad. De leden van de FEC-raad hebben Laura van Geest verkozen tot nieuwe voorzitter. Het FEC spreekt zijn grote waardering uit voor Frank Elderson, die zich altijd met volle overtuiging heeft ingezet voor de ambitie van het FEC; een integere financiële sector en de bestrijding van financieel economische criminaliteit. Het vertrek van Frank Elderson als voorzitter hangt samen met zijn voordracht als directielid van de Europese Centrale Bank.

Frank Elderson: “Laura is afgelopen donderdag door de FEC-raad verkozen tot de nieuwe voorzitter van het FEC. Ik ben erg verheugd over haar komst naar het FEC. Met haar komst krijgt het FEC er een ervaren bestuurder bij die haar ervaring ongetwijfeld zal inzetten om de ambitie samen criminele geldstromen terug te dringen.”

Laura van Geest: “Samen staan we sterk. Dat is de gedachte achter het FEC, die mij enorm aanspreekt. Financieel economische criminaliteit is complex en geraffineerd.  Alleen kom je minder ver in de bestrijding ervan. Wil je effectief zijn, dan is samenwerking en doorzettingsvermogen nodig, van overheidsdiensten onderling, maar ook met private partijen. Mooi om als voorzitter zorg te dragen voor een florerend FEC.”.

Frank En Laura
Frank Elderson en Laura van Geest

Partners