Het FEC is uitgegroeid tot een unieke publiek-private samenwerking

Op 1 februari vierde het Financieel Expertise Centrum (FEC) haar 25-jarig bestaan. Tijdens het jubileumevenement in Amsterdam stond FEC-voorzitter Laura van Geest stil bij wat het samenwerkingsverband de afgelopen decennia heeft bereikt en wierp ze een blik op de toekomst. “Voor achterover leunen is geen tijd, criminelen doen dat ook niet.”

In het Tobacco Theater in Amsterdam waren zo’n 200 professionals aanwezig die zich bezighouden met het bestrijden van financieel-economische criminaliteit of dit in het verleden hebben gedaan. FEC-voorzitter Laura van Geest benadrukte in haar openingsspeech hoe bijzonder het eigenlijk is dat overheidspartijen met een toezichts-, controle-, opsporings-, of vervolgingstaak in de financiële sector nauw met elkaar samenwerken en dat hier sinds 2016 ook private partijen bij betrokken zijn. “Het FEC is in 25 jaar uitgegroeid tot een unieke publiek-private samenwerking met onder meer taskforces om terrorismefinanciering te signaleren en aan te pakken en zware criminaliteit te bestrijden. De aanpak die we in Nederland hebben opgetuigd, wordt ook internationaal geroemd”, aldus Van Geest.

Digitalisering en internationale samenwerking
Tegelijkertijd waarschuwde de FEC-voorzitter dat er geen tijd is om achterover te leunen. “Criminelen doen dat ook niet: die zijn altijd op zoek naar een nieuw, effectief winst-gedreven model.” Hierbij gaat het onder meer om criminaliteitsrisico’s bij aanbieders van cryptodiensten en de impact die kunstmatige intelligentie en machine learning op financieel-economische criminaliteit kunnen hebben. Om die nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden, richt het FEC zich de komende jaren onder meer op digitalisering en internationale samenwerking, zo gaf Van Geest aan. Ook vertelde Van Geest dat het FEC onderzoekt of het samenwerkingsverband kan worden uitgebreid met andere poortwachters in de financiële sector zoals accountants, advocaten en notarissen.

Criminelen afschrikken
Tijdens het jubileumevenement werden voormalig FIOD-directeur Hans van der Vlist, NVB-voorzitter Medy van der Laan en DNB-directielid Steven Maijoor op het podium geïnterviewd over hun visie op het samenwerkingsverband en hun eigen rol daarin.  “Het succes van het FEC bestaat er vooral uit dat we criminelen afschrikken om ons financiële stelsel te gebruiken voor witwassen en terrorismefinanciering” aldus Maijoor. “Wat je tegenhoudt, zie je niet en dat maakt het soms lastig het succes van het FEC meetbaar te maken. Daarom is het een mooi compliment dat de Financial Action Task Force onze samenwerking zo positief beoordeelt.” 

‘Betrek de fintech-sector’
Niels Obbink (directeur FIOD), Mara Wesseling (onderzoeker financiële criminaliteit), Robbert Springorum (plaatsvervangend hoofd FIU) en Bob Hoogenboom (hoogleraar forensic business studies aan Nyenrode) gingen ten slotte met elkaar in gesprek over de toekomst van het FEC. Obbink pleitte ervoor om ook de fintech-sector bij het samenwerkingsverband te betrekken. “Geld en crypto gaan razendsnel de wereld rond en daar maken criminelen dankbaar gebruik van. Kennis en informatie uit de fintech-sector kan een mooie aanvulling zijn op wat we nu al zien en doen.”

2024 02 01 FEC 25J NZ7 5677 E GE LR

Partners