Geld investeren in een mooie kans? Pas op voor fraudeurs en oplichters!

23 juli 2010

Je hebt wat geld om te beleggen, maar welk beleggingsproduct is betrouwbaar? Dat is en blijft lastig. Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben voor jouw financiële toekomst.

Iedereen droomt over die éne belegging die je in één klap rijk maakt. Daarop wordt handig ingespeeld door onbetrouwbare beleggingskantoren. Zij beloven mooie rendementen tegen lage risico’s. Maar dit is vaak te mooi om waar te zijn. Om hier geen slachtoffer van te worden is het belangrijk beleggingsaanbiedingen goed te bestuderen voordat je een contract aangaat.

Beleggen
Stel je hebt een belegging op het oog of krijgt een winstgevend aanbod. Als het bijna te mooi is om waar te zijn, is het verstandig het aanbod goed te bestuderen voor je er ook maar één cent insteekt. Een goed hulpmiddel hierbij is de informatie die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft over beleggingen op hun website of in de consumentenfolder ‘Verstandig beleggen’.

Risico’s
Natuurlijk is aan iedere belegging enig risico verbonden en kan de opbrengst tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat de beurzen dalen. Maar fraudeurs gaan een stap verder. De opbrengst is veel minder dan was beloofd of je lijdt zelfs groot verlies omdat de oplichter (een deel van) je geld direct in zijn eigen portemonnee steekt. De AFM heeft een groot aantal risico’s in beeld gebracht op haar website. Met deze kennis ben je beter geïnformeerd over de mogelijke risico’s bij aanbieders van financiële producten, zoals beleggingen.

Fraudebestrijding
Er gebeurt veel om fraude tegen te gaan. Maar fraudeurs zijn zeer inventief in het bedenken van nieuwe producten om geld van je af te troggelen. Het opsporen, aanpakken en bestraffen van fraudeurs is in handen van meerdere partijen: politie, Belastingdienst, Fiod, Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank en Openbaar Ministerie. Deze FEC-partners hebben hun krachten gebundeld. Door met elkaar informatie te delen, is het mogelijk sneller en effectiever fraude op te sporen en te bestrijden.

Voorkomen blijft echter nog steeds beter dan genezen: wees dus zelf altijd alert voordat je ingaat op een kans die eigenlijk te mooi is om waar te zijn.

hammer-719066_1920.jpg